Om rittet

Foto: Tor Erik Schröder

Gå til påmelding

Opp gjennom årene har det vært arrangert flere varianter av sykkelritt med målgang på Hovden. Både Lillesand og Stemmen nord for Kristiansand har vært startsted. Rittet slik vi kjenner det i dag fikk sin start i 2002 da Color Line gikk inn som generalsponsor. Siden den gang har starten gått fra Color Lines terminal i Kristiansand til Hovden sentrum, 800 meter over havet. På disse årene er den største endringen bedre vei. Riksvei 9 er under stadig utbygging og strekningen blir egentlig noen meter kortere hvert år. Dagens lengde på 210 kilometer er for de fleste likevel langt nok.

Color Line Tour har gjennom mange år befestet seg som et av de mest kjente og tradisjonsrike turrittene i Norge. Hvert år kommer ryttere fra hele Sør-Norge for å utfordre seg selv, sette rekord eller bare rett og slett oppleve et av landets vakreste sykkelritt.

Løypebeskrivelse

Spørsmål og svar

 • Hva slags sykkel kan jeg bruke?

  Alle deltakere må benytte en sykkel som tilfredsstiller følgende krav:

  • Styre kan ikke ha noen form for fremspring/tempobøyler eller barends.
  • Alle deltakere skal benytte gult/hvitt lys foran og rødt lys bak. Deltakere som stiller til start uten påmontert lys risikerer startnekt.
  • Dekkdimensjon maks 1.6 tommer = 40.6 mm.
  • Diameter på fremre og bakre hjul må være lik
  • El-sykkel er ikke tillatt.
  • Sykkel med kun ett gir (singelspeed) er ikke tillatt.
 • Matstasjoner

  På kartet under ser du hvor de fire matstasjonene er plassert. Her får du brødmat, vann, cola og sportsdrikk. Du bruker mer energi enn du tror på veien til Hovden, og vi anbefaler å bruke matstasjonene til å få i deg næring og en liten pust i bakken.

 • Lederbiler

  Lag og særpuljer (gule puljer i puljeoppsettet), må stille med én lederbil, utstyrt med gul roterende lampe på taket og skilt på taket merket ”Sykkelritt”. Bilen skal til enhver tid ligge minst 100 meter foran puljen. Lederbilene som benyttes skal være små eller mellomstore. Maksimal tillatt høyde på bilene er 1,65 meter. Bilens sjåfør må ha gjennomført sikkerhetskurs for å kunne starte. Kurset arrangeres på ritthotellet, Hotel Norge, fredag 1. juni kl. 20:00.

 • Følgebil

  Det er ikke tillatt å bruke følgekjøretøy i norske turritt, og dermed heller ikke i Color Line Tour. Som arrangør definerer vi dette slik: Et kjøretøy som bevisst legger seg bak en pulje gjennom hele eller deler av rittet med den hensikt å bistå med teknisk hjelp, langing, film/foto eller annet. Vi ber alle deltakere om å respektere dette og informere venner, familie eller andre som man vet skal kjøre bil til Hovden denne dagen. Biler som ikke har spesiell tillatelse fra arrangøren, skal følge ordinær trafikk og de omveier som er skiltet. Politi og funksjonærer vil stoppe biler som ikke overholder dette.

 • Vi følger trafikkreglene

  Color Line Tour arrangeres på trafikkert vei. Dette betyr at alle deltakere plikter å følge vegtrafikkloven og trafikkreglene. Vær varsom, vis hensyn og bruk hodet.

 • Hvor kaster jeg søppel?

  Color Line ønsker å bevare Setesdal så vakker som den er. Flasker, emballasje og annet avfall kastes derfor bare på de steder arrangøren anviser. I Color Line Tour er dette ved alle fire matstasjonene.

 • Tidspuljer

  Dette er puljene som alle fritt kan melde seg på. Spør oss gjerne om råd dersom du er usikker på hvilken pulje som passer for deg.

  Morgenfuglene: Denne puljen passer for dem som vil sykle i sitt eget tempo. Her handler det om å kose seg og bruke dagen. Matstasjonene er viktigere enn hva klokka viser.

  Glade Trimmere: Dette er puljen for deg som sykler for første gang, eller som helt enkelt bare vil kose deg helt opp. Beregnet tid er 8 - 10 timer.

  De Tidløse (Nyhet i 2018): Denne puljen passer for mange som ellers gjerne ville valgt Morgenfuglene eller Glade Trimmere. Forskjellen er først og fremst at det vil stå «Fullført» i resultatlisten istedenfor tiden du har brukt.

  Superspeed: Dette er en rittets raskeste tidspulje. Her handler det om å komme først til Hovden. Normalt vil vinnertiden være 5:15 - 5:30. NB! Fra 2018 er Superspeed ikke lenger aktiv pulje. Vi håper mange supermosjonister vil være med og sparke liv i den gamle «rekordpulja» igjen.

  Color Line 6: Her er det mange sprekinger med mye sykkelerfaring. Puljen holder jevn fart ut fra start og inn i bakkene. Feltet sprekker opp på slutten av rittet.

  Color Line 6,5*: Normalt sykler disse noe roligere enn 6 timers gruppa i starten, men er flinke til å disponere kreftene. Stopper 3-4 minutter på to av matstasjonene.

  Color Line 7*: I denne puljen går det behersket opp bakkene, men farten er god på slettene. Du må ha god øving i å ligge i felt for å starte i denne pulja. Her er det mye rutine, og ingen fristes til å bruke mye krefter i starten.

  Color Line 7,5*: Denne pulja følger i stor grad samme opplegg som 7-timers pulja, bare litt lavere tempo.

  Color Line 8*: Denne puljen bruker den tiden som trengs, men det sykles strukturert og samlet som gjør det helt overkommelig for både nybegynnere og mer erfarne tursyklister å komme til Hovden på 8 timer.

  * Disse puljene ledes av to kapteiner fra arrangørklubben Kristiansands Cykleklubb. Dette er erfarne syklister fra prosjektet vårt, Sikker sykling». De kjenner løypa godt og organiserer puljen på best mulig måte for å nå oppsatt tidsmål.

 • Særpuljer

  Definisjon: En særpulje består av en gruppe deltakere som ønsker å sykle som eget lag. Dette kan være bedriftslag, en vennegjeng eller en gruppe ryttere fra samme klubb, krets eller landsdel. Laget må bestå av minst 15 deltaker og maks 40. Dere får eget starttidspunkt.

  Påmelding av lag: Laget må ha én lagleder som melder på og administrerer laget. Velg «Opprett lag» i påmeldingsløsningen. Når laget er registrert, får lagleder tilsendt innloggingsdetaljer og informasjon om hvordan lagets ryttere melder seg på laget.

  Påmeldingsfrist: Selve laget må være påmeldt innen 15. mars, men deltakere kan melde seg på laget helt fram til rittstart. Deltakerne betaler startavgiften som gjelder på det tidspunktet han eller hun melder seg på.

  Henting av startnummer og deltakerkonvolutt: Deltakerne henter sitt startnummer selv. Det er ikke laglederes oppgave å hente startnummeret for lagets deltakere.

  Lederbil: Alle lag må stille med én lederbil, utstyrt med gul roterende lampe på taket og skilt på taket merket ”Sykkelritt”. Bilen skal til enhver tid ligge minst 100 meter foran puljen. Bilens sjåfør må ha gjennomført sikkerhetskurs i arrangørens regi for å kunne starte. Dette kurset arrangeres på vårt ritthotell, Best Western Hotel Norge, Dronningens gt. 5, fredag 1. juni kl. 20:00. Lederbilene som benyttes skal være små eller mellomstore. Maksimal tillatt høyde på bilene er 1.65 meter.

 • Draktreglement

  NCFs turrittreglement sier at ryttere som har helårslisens i en klubb skal stille i klubbens godkjente drakt. Dersom rytterens klubb tillater det, kan man sykle for et bedriftslag som benytter en annen drakt. Ryttere som stiller til start i en annen drakt, risikerer startnekt dersom tillatelse ikke kan dokumenteres.

sponsor-scott
Sponsor Scott
Sponsor Sats
Sponsor Intersport
Sponsor Sparebanken Sør
Sponsor Trimtex
Sponsor Effera
Sponsor Skoda
Sponsor NorgesEnergi
Sponsor CocaCola
Sponsor Geheb
Sponsor Tine
Sponsor Setesdal bilruter
Sponsor Contiga
Sponsor Hovden
Sponsor Hovden

Meld deg på vårt nyhetsbrev